Južná Kórea hlásila ďalších 152 prípadov nákazy koronavírusom

19.03.2020 Celý región

Soul 19. marca (TASR) - Južná Kórea informovala vo štvrtok o 152 nových prípadoch nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 8565. V predchádzajúcich štyroch dňoch pritom pribúdalo menej ako 100 nových prípadov denne.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) uviedlo, že novému koronavírusu podľahlo ďalších sedem ľudí. Obetí choroby COVID-19 je tak zatiaľ 91, väčšinou išlo o starších pacientov trpiacich aj inou chorobou.

Nové infekcie sa hromadili v okolí mesta Tägu na juhovýchode krajiny, ale obavy zvyšuje nárast počtu prípadov nákazy v oblasti hlavného mesta Soul, píše agentúra AP.

Približne 60 percent potvrdených prípadov v Južnej Kórei súvisí s náboženskou sektou Sinčchondži v meste Tägu, ktoré má 2,5 milióna obyvateľov a je štvrtým najväčším v krajine.

Koronavírus sa objavil koncom vlaňajška v Číne v meste Wu-chan. V Číne, kde koronavírusu podľahlo viac ako 3200 ľudí, zaznamenali doteraz takmer 81.000 prípadov nákazy, ale iba 7263 osôb v súčasnosti trpí ochorením COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo bolo na svete už viac ako 200.000 prípadov nákazy a viac ako 8700 úmrtí.
 

Čína nehlásila po prvý raz žiadne nové domáce prípady nákazy

Peking 19. marca (TASR) - Čína vo štvrtok nehlásila po prvý raz žiadne nové domáce prípady nákazy koronavírusom, odkedy ich začala v januári zaznamenávať. Narástol však počet infekcií zavlečených zo zahraničia, informovala agentúra AFP.

Tridsaťštyri nových prípadov bolo "importovaných" z cudziny, čo je najväčší denný nárast za ostatné dva týždne. Spolu je takýchto prípadov nákazy 189, uviedla Národná zdravotnícka komisia (NHC).

Z údajov však vyplýva, že nákaza je pod kontrolou v meste Wu-chan, v ktorom sa vírus prvýkrát objavil v decembri minulého roka, a tiež v provincii Chu-pej, kde sa toto mesto nachádza.

Za uplynulých 24 hodín zomreli ôsmi ľudia - všetci v provincii Chu-pej. Celkový počet obetí nákazy sa tak v Číne zvýšil na 3245.

V krajine doteraz zaznamenali takmer 81.000 prípadov nákazy, ale iba 7263 osôb v súčasnosti trpí ochorením COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2.
 

Portugalsko vyhlásilo pre boj s koronavírusom výnimočný stav

Lisabon 19. marca (TASR) - Portugalsko vyhlásilo v stredu v snahe bojovať so šírením koronavírusu výnimočný stav. Vláda tak ľahšie obmedzí pohyb obyvateľstva, informovala agentúra AFP.

"Ide o mimoriadne rozhodnutie na mimoriadne obdobie," uviedol konzervatívny prezident Marcelo Rebelo de Sousa v televíznom prejave, v ktorom vysvetlil príčiny prijatia takéhoto opatrenia. To vstúpilo do platnosti v stredu o polnoci.

"Nie je to prerušenie demokracie. Je to demokracia snažiaca sa o zabránenie nenapraviteľnému prerušeniu ľudských životov,"
konštatoval de Sousa.

Ide o prvé vyhlásenie výnimočného stavu v tejto desaťmiliónovej krajine, odkedy sa vrátila k demokracii v 70. rokoch 20. storočia po desaťročiach pravicovej diktatúry.

Dekrét o výnimočnom stave, ktorý schválil parlament, umožňuje vláde obmedziť niektoré ústavné práva a slobody, ako je sloboda pohybu a právo na štrajk. Takisto umožňuje vláde prinútiť ľudí, aby išli do karantény.

Výnimočný stav sa môže po prvej 15-dňovej fáze obnoviť a podľa socialistického premiéra Antónia Costu by mohol trvať aj niekoľko mesiacov.

Portugalsko doposiaľ hlásilo 448 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a dve úmrtia. Vláda však varovala, že počet prípadov nákazy bude podľa očakávania stúpať "najmenej" do konca apríla.

V krajine už zakázali zhromaždenia s viac ako 100 ľuďmi, zatvorili školy a nočné kluby a obmedzili počet ľudí, ktorí môžu navštíviť reštaurácie.

Vláda v stredu nariadila úplné uzavretie mesta Ovar, ktoré má približne 55.000 obyvateľov. Stalo sa tak po tom, ako v ňom testovali pozitívne na koronavírus okolo 30 ľudí.
 

Turecko potvrdilo druhé úmrtie súvisiace s novým koronavírusom

Istanbul 18. marca (TASR) - Turecko potvrdilo v stredu druhý prípad úmrtia súvisiaceho s novým koronavírusom, pričom počet prípadov nákazy stúpol v krajine na 191. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Zomrel 61-ročný muž," uviedol turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca na Twitteri bez ďalších podrobností.

Prvou obeťou koronavírusu bol 89-ročný muž, ktorý sa vírusom nakazil od zamestnanca s kontaktmi na Čínu.

Podľa Kocu sa počet nových prípadov nákazy zvýšil z 98 na 191.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu naliehal na Turkov, aby v nasledujúcich troch týždňoch opúšťali svoje domovy iba v nevyhnutných prípadoch a minimalizovali spoločenské kontakty, "pokým hrozba nepominie". Taktiež ohlásil balík ekonomických stimulov v hodnote 14 miliárd eur s cieľom zmierniť dôsledky pandémie koronavírusu.

Turecko už v minulých dňoch oznámilo sériu preventívnych opatrení v snahe zastaviť šírenie koronavírusu, vrátane cestovných obmedzení platných pre 20 krajín a zatvorenia škôl aj univerzít.

Úrady v pondelok dočasne zrušili až do odvolania hromadné modlitby v mešitách a nariadili zatvorenie verejných priestorov vrátane kín.
 

Austrália uzatvára svoje hranice pre návštevníkov

Canberra 19. marca (TASR) - Austrálsky premiér Scott Morrison vo štvrtok oznámil, že hranice krajiny sa uzavrú pre všetkých návštevníkov. Opatrenie sa nevzťahuje na austrálskych občanov, osoby s trvalým bydliskom v krajine a ich blízkych rodinných príslušníkov, informovala agentúra DPA.

Neaustrálski občania alebo osoby bez trvalého bydliska v Austrálii budú mať čas ešte vstúpiť do krajiny do piatka 11.00 h SEČ, uviedol Morrison pre novinárov v Canberre. Dodal, že takéto opatrenie sa zavádza, lebo "ohromný podiel prípadov" nákazy koronavírusom bol do Austrálie zavlečený zo zahraničia.

Austrália zatiaľ zaznamenala viac ako 700 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom ich počet každý deň výrazne stúpa. Úmrtí je v krajine zatiaľ šesť. Podľa úradov väčšinu nových prípadov nákazy tvoria osoby prichádzajúce zo zahraničia alebo tí, ktorí s nimi prišli do styku.
 

S odvozom mŕtvych do krematórií v Taliansku začala pomáhať armáda

Rím 19. marca (TASR) - Severotalianske mesto Bergamo, ktoré je jedným z najviac postihnutých pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, muselo povolať armádu, aby pomohla s odvozom mŕtvych tiel do krematórií v okolitých mestách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra ANSA.

Toto prosperujúce lombardské mesto zaznamenalo 93 potvrdených úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, pričom ďalšie prípady neustále pribúdajú.

Primátor Giorgio Gori v tejto súvislosti zdôraznil, že skutočný počet osôb, ktoré infekčnému ochoreniu podľahli, môže byť vyšší, keďže mnohí zomierajú ešte predtým, ako sú testovaní.

"Krematórium v Bergame môže pri neprerušenej prevádzke spopolniť 25 tiel denne. Je zrejmé, že nedokáže čeliť náporu posledných dní," uviedol hovorca miestnej samosprávy.

Telá z Bergama sú preto odvážané na spopolnenie do okolitých miest. Rakvy už medzitým naplnili kapacitu nemocničných márnic aj domu smútku na cintoríne. Miestne noviny museli rozšíriť rubriku oznamov úmrtiach z dvoch až troch strán na desať.

V stredu podľahlo nákaze SARS-CoV-2 v Taliansku 475 ľudí. Išlo o najvyšší počet počas jedného dňa na celom svete.
 
 

Počet potvrdených nakazených koronavírusom stúpol v Maďarsku na 73

Budapešť 19. marca (TASR) - V Maďarsku potvrdili ďalších 15 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 73. Informovala o tom vo štvrtok vládna informačná webová stránka koronavirus.gov.hu.

Z infikovaných boli deviati Iránci, jeden Brit a 62 Maďarov. V karanténe je 124 ľudí, počet osôb testovaných akreditovanými laboratóriami dosiahol 2322.

Nemocnicu opustili už dvaja vyliečení pacienti, obaja občania Iránu. Ochoreniu COVID-19 podľahol v Maďarsku jeden človek.
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku prekročil 300 osôb

Varšava 19. marca (TASR) - Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Poľsku prekročil 300 po tom, čo poľské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo 18 nových prípadov tejto nákazy, informovala agentúra PAP.

Prvý prípad koronavírusu v Poľsku zaznamenali 4. marca a v krajine sa odvtedy počet nakazených zvýšil na 305. Päť ľudí zomrelo na následky choroby COVID-19, ktorú tento vírus spôsobuje.

Poľská vláda od nedele 15. marca zakázala vstup cudzím štátnym príslušníkov na svoje územie a pozastavila medzinárodnú leteckú i vlakovú dopravu.

Obmedzenia zavedené na hraniciach s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu v Európe spôsobili počas utorka a stredy zdržania a kolóny na viacerých miestach v strednej Európe vrátane hraničných priechodov medzi Poľskom a Nemeckom.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok oznámil, že prezidentské voľby v krajine sa uskutočnia v máji podľa plánu. Prezidentské voľby sú naplánované na 10. mája a prípadné druhé kolo by sa konalo 24. mája.

Počet nakazených koronavírusom stúpol v Iráne na viac ako 18.000

Teherán 19. marca (TASR) - Irán vo štvrtok oznámil, že za posledných 24 hodín pribudlo 149 úmrtí na ochorenie Covid-19, spôsobené novým druhom koronavírusu.

Celkový počet smrteľných obetí sa tak zvýšil na 1284 a nakazených je už viac ako 18.000. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

S počtom 18.047 infikovaných osôb je Irán jednou z najviac zasiahnutých krajín na svete. Za 24 hodín sa počet nakazených zvýšil o 1046, uviedol podľa agentúry TASS námestník ministra zdravotníctva Alí Rezá Raísí.

Koronavírusom sa v Iráne infikovali aj viacerí vysokopostavení politici a štátni predstavitelia, ako napríklad viceprezident Eshák Džahángírí či ďalší ministri. Pozitívne boli testovaní aj 23 členovia tamojšieho parlamentu - dvaja z nich ochoreniu Covid-19 podľahli.

V Iráne sa prvý prípad nákazy koronavírusom objavil 19. februára v meste Kom. Do konca marca zostávajú v krajine zatvorené školy. Mnohé krajiny s Iránom prerušili dopravné spojenia.
 

Španielsko oznámilo 767 úmrtí a vyše 17.000 prípadov nákazy

Madrid 19. marca (TASR) - Počet obetí nového koronavírusu v Španielsku sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 169 na celkom 767 mŕtvych. Informoval o tom vo štvrtok denník El País s odvolaním sa na koordinátora pre núdzové situácie na ministerstve zdravotníctva Fernanda Simóna.

Pribudlo aj 3431 nakazených (nárast o 25 percent), celkom ich je 17.147.

Tieto údaje sa v najbližších dňoch ešte zvýšia, pretože testy na prítomnosť ochorenia COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, budú dostupnejšie.

Podľa Simóna sa z ochorenia vyliečilo 1107 ľudí.

Španielsko je štvrtou najviac zastihnutou krajinou na svete po Číne, Taliansku a Iráne. Od pondelkovej polnoci uzavrelo svoje pozemné hranice a na jeho územie sa dostanú len španielski občania, osoby s trvalým pobytom alebo akreditovaný diplomatický personál a tiež ľudia v prípadoch spôsobených nepredvídateľnými okolnosťami.

Vláda vyhlásila v sobotu vyhlásila zákaz vychádzania. Výnimka sa vzťahuje len na obyvateľov chodiacich do práce či na nákup základných potrieb, ako sú potraviny alebo lieky. Zatvorené sú reštaurácie, bary a väčšina obchodov.
 

Nemecko má vyše 13.600 prípadov nákazy koronavírusom a 33 mŕtvych

Berlín 19. marca (TASR) - V Nemecku bolo vo štvrtok k 14. hodine 13.632 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet úmrtí stúpol na 33, vyliečilo sa 113 ľudí, informoval denník Berliner Morgenpost.

Oficiálny spolkový orgán, Inštitút Roberta Kocha (RKI), uvádza na svojej stránke 10.999 nakazených a 20 úmrtí. Údaje RKI sú však aktualizované len raz za deň a sú sumárom dát dodaných ministerstvami zdravotníctva jednotlivých spolkových krajín.

Nemecko je piatou najviac postihnutou krajinu na svete, a to po Číne, Taliansku, Iráne a Španielsku.

Najviac prípadov nákazy je stále v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Kancelárka Angela Merkelová v stredu v televíznom prejave k občanom povedala, že situácia, v ktorej sa Nemecko ocitlo v dôsledku pandémie koronavírusu, je najvážnejšou od druhej svetovej vojny.

Spolková i krajinské vlády nariadili v uplynulých dňoch zatvorenie škôl, mnohých podnikov a verejných priestorov v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu.
 

Počet nakazených novým koronavírusom v Rakúsku presiahol 2000

Viedeň 19. marca (TASR) - Na viac ako 2000 stúpol vo štvrtok v Rakúsku počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Oficiálne je dosiaľ známe nakazenie 2013 ľudí, informovala tlačová agentúra APA.

Najnovšiu štatistiku, dokumentujúcu stav k 14.30 h, vydalo rakúske ministerstvo zdravotníctva.

Najhoršie postihnutou spolkovou krajinou Rakúska zostáva Tirolsko so 464 prípadmi. Nasledujú Horné Rakúsko s 371, Dolné Rakúsko s 305, Štajersko s 282, Viedeň s 234, Vorarlbersko so 151, Salzbursko so 127, Korutánsko s 50 a Burgenland s 29 nakazenými.

Oficiálne v Rakúsku zomrelo v dôsledku nákazy novým koronavírusom šesť pacientov, zatiaľ čo deväť nakazených sa medzičasom vyliečilo. Dosiaľ v tejto krajine vykonali najmenej 13.724 testov.
 

V USA je novým koronavírusom nakazených viac ako 10.000 ľudí

Washington 19. marca (TASR) - Novým typom koronavírusu sa v Spojených štátoch doposiaľ nakazilo viac ako 10.000 ľudí, pričom infekcii už podľahlo najmenej 150 osôb. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Spojené štáty vo štvrtok schválili liek proti malárii chlorochín (Chloroquine) pre použitie pri liečbe ochorenia COVID-19 v dôsledku nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v nedeľu večer zverejnilo svoje odporúčania, podľa ktorých by Američania mali zrušiť všetky zhromaždenia — vrátane svadieb, konferencií, športových alebo iných podujatí — za účasti viac ako 50 ľudí, a to na najbližších osem týždňov. Vo viacerých štátoch USA sú už zatvorené školy, múzeá, športové štadióny a zábavné centrá.
 
 
 
 

Vyberte región